1.Kwadrat sumy
(a+ b)2= a2+2ab+b2
Wzór ten jest skróceniem obliczeń :
(a+ b)2=(a+ b)(a+ b)=a2+ab+ba+b2=a2+2ab+b2
Zobaczmy jak kwadrat sumy
działa w praktyce:
(2+√3)²
=2²
+2⋅2⋅√3+√3²
=4+4√3+3=7+4√3
2. Kwadrat różnicy
(a- b)2 =a2-2ab+b2
Wzór ten jest skróceniem
obliczeń:
Zobaczmy jak kwadrat różnicy
działa w praktyce:
(x−3)²=x²−2⋅x⋅3+3²=x²−6x+9
(2√2−3)²=(2√2²−2⋅2√2⋅3+3²=2²⋅√2²−12√2+9=8−12√2+9=
=17−12√2
=17−12√2
Można go stosować również w drugą stronę, aby z postaci "rozwiniętej" otrzymać postać "zwiniętą" (przydatne np. przy rozkładzie wielomianów na czynniki):
Jeśli mamy do policzenia np. (4−3)²
to oczywiście nie stosujemy wzoru skróconego mnożenia,
tylko odejmujemy 3 od 4 i podnosimy do kwadratu:
(4−3)²=1²
=1
3. Różnica kwadratów
a2-b2=(a-b) .
(a+b)
Wzór ten jest skróceniem obliczeń:
Zobaczmy
jak wzór na różnicę kwadratów działa w
praktyce:
4−x²=2²−x²=(2−x)⋅(2+x)
(x−3)⋅(x+3)=x²−3²=x²−9
(1−√5)⋅(1+√5)=1²−√5²=1−5=−4
Suma
kwadratów?
Nie ma wzoru skróconego mnożenia dla sumy kwadratów. Dlaczego? Nie rozkłada się ona na iloczyn. Zatem jeśli mamy np. 1+x2, to tego wyrażenia nie uda nam się zapisać w postaci iloczynu.
4.Sześcian
sumy
(a+b)³=a³+3a²b+3ab²+b³
Wzór ten jest skróceniem obliczeń:
(a+b)³=(a+b)²⋅(a+b)=…
Stosujemy wzór na kwadrat sumy do pierwszego czynnika:
......=(a²+2ab+b²)⋅(a+b)=a³+2a²b+ab²+a²b+2ab²+b³=a³+3a²b+3ab²+b³
Zobaczmy jak sześcian sumy działa w praktyce:
(x+4)³=x³ +3⋅x² ⋅4+3⋅x⋅4² +4³ =x³ +12x ² +48x+64
(1+1/2x)²=1³ +3⋅1² ⋅1/2x+3⋅1⋅(1/2x)²+(1/2x)³=
1+1/2x+1/4x²+1/8x³
Jeśli mamy do policzenia np. (2+1)3 to oczywiście nie stosujemy wzoru skróconego mnożenia, tylko dodajemy 2 do 1 i podnosimy do trzeciej potęgi:
(2+1)3=33=27
5.Sześcian różnicy
Sześcian różnicy można rozpisać:
(a−b)³=a³−3a²b+3ab²−b³
Wzór ten jest skróceniem obliczeń:
(a−b)³=(a−b)²⋅(a−b)=....
Stosujemy wzór na kwadrat różnicy do pierwszego czynnika:…=
(a²−2ab+b²)⋅(a−b)=a³−2a²b+ab²−a²b+2ab²−b³=a³−3a²b+3ab²−b³
Zobaczmy jak sześcian różnicy działa w praktyce:
(x−2)³=x³−3⋅x²⋅2+3⋅x⋅2²−2³=x³−2x²+4x−8
(1−3x)²=1³−3⋅1²⋅3x+3⋅1⋅(3x)²−(3x)³=1−3x+9x²−27x³
Jeśli mamy do policzenia np. (5−3)³ to oczywiście nie stosujemy wzoru skróconego mnożenia, tylko odejmujemy 3 od 5 i podnosimy do trzeciej potęgi:
(5−3)³=23=8
6.Różnica sześcianów
Różnicę sześcianów można rozpisać:
a³−b³=(a−b)⋅(a²+ab+b²)
Wzór ten uzyskujemy z wymnożenia czynników z prawej strony:
(a−b)⋅(a²+ab+b²)=a³+a²b+ab²−a²b−ab²−b³=a³−b³
Zobaczmy jak różnica sześcianów działa w praktyce:
x³−8=x³−2³=(x−2)⋅(x²+x⋅2+2²)=(x−2)⋅(x²+2x+4)
1−8x³=1³−(2x)³=(1−2x)⋅(1²+1⋅2x+(2x)²)=(1−2x)⋅(1+2x+4x²)
Różnicy sześcianów używa się najczęściej przy rozkładzie wielomianów na czynniki.
7.Suma sześcianów
Sumę sześcianów można rozpisać:
a+b³=(a+b)⋅(a² −ab+b² )
Wzór ten uzyskujemy z wymnożenia czynników z prawej strony:
(a+b)⋅(a² −ab+b² )=a³−a ² b+ab² +a² b−ab² +b³=a³+b³
Zobaczmy jak suma sześcianów działa w praktyce:
x³+27=x³+3³==(x+3)⋅(x²−x⋅3+3²)=(x+3)⋅(x²−3x+9)
1+x³=1³+x³=(1+x)⋅(1²−1⋅x+x²)=(1+x)⋅(1−x+x²)
Sumy sześcianów używa się najczęściej przy rozkładzie wielomianów na czynniki.